Witloof met feta en tomaat

vegetarisch – glutenvrij

 

In principe is witloof het hele jaar beschikbaar maar van oktober tot april heb je het echte grondwitloof. Grondwitloof heeft een volle intense smaak en proeft merkelijk beter dan het hydrowitloof dat in bakken met water wordt gekweekt. Grondwitloof is iets duurder omdat het kweken heel arbeidsintensief is maar het loont zeker de moeite!

 

Witloof kan gestoomd, gebakken en rauw gegeten worden.

In dit vegetarisch recept wordt het gecombineerd met kerstomaatjes en feta. Een volwaardige hoofdmaaltijd.

Benodigdheden

2 personen

  • 4 grote stronken grondwitloof
  • 2 handjes kerstomaten
  • 200 gr feta
  • 2 tenen verse knoflook
  • 100 tot 150 ml groentebouillon
  • verse of gedroogde tijm
  • Zwarte peper en zout
  • Extra vièrge olijfolie of ghee of roomboter

Allergeeninfo: lactose

Bereiding

totale tijd 35 minuten

  • Spoel het witloof, dep droog, verwijder de buitenste bladeren indien nodig, snijd middendoor in de lengte en verwijder de harde kern.
  • Smelt een ruime scheut olijfolie in een pan op middelmatig vuur en leg het witloof in de pan.
  • Bak 5’aan iedere kant en zorg dat het mooi bruin wordt maar niet aanbrandt. Kruid met zwarte peper, zout en tijm + de geplette knoflook. 
  • Voeg de groentebouillon toe (begin met 100 ml), zet een deksel op de pan en laat het ongeveer 30’garen. Indien nodig voeg je nog wat bouillon toe.
  • Haal het deksel van de pan en laat het vocht grotendeels verdampen.
  • Voeg de gespoelde tomaatjes toe en de verbrokkelde feta en plaats het deksel terug op de pan tot de tomaatjes en de feta zacht worden.

Tips:

  • Serveer met rucolasla en een vinaigrette van balsamico azijn.
  • Je kunt de feta ook weglaten en dit gerecht serveren bij een stukje kip of kalkoen.
  • Vervang het witloof eens door venkel (zal iets langer moeten garen).