Gebakken aardbeien met duindoornbes en rozemarijn

dessert – gluten-en (lactose)vrij

 

Duindoornbessen zijn de bekende oranje bessen die je o.a. terugvindt in de duinen langs de Noordzee. Ze hebben een fris zure smaak en er zijn tegenwoordig tal van producten waarin de bessen verwerkt zijn.

 

In dit recept kun je werken met duindoornijs en/of met duindoornsiroop. Heb je dit niet bij de hand? Geen nood, we geven ook tal van lekkere alternatieven.

 

Dit dessert is super makkelijk en klaar in 10 minuten. Ideaal voor onverwachts bezoek, zomaar tussendoor of als afsluiter van een BBQ of zomers etentje.

 

Aarbeien

Benodigdheden

Voor 4 personen

  • 1 bakje kleine stevige aardbeien
  • 4 bolletjes duindoornijs of vanille ijs
  • Een flinke scheut duindoornsiroop of honing als alternatief voor de siroop
  • 1 tak verse rozemarijn
  • Een scheut extra vièrge olijfolie

Allergeeninfo: lactose (neem lactosevrij ijs als alternatief)

Bereiding

Bereidingstijd

  1. Rits de blaadjes van de rozemarijn, snijd ze fijn en bak ze kort in een beetje olijfolie. Laat uitlekken op keukenpapier en zet aan de kant.
  2. Spoel de aardbeien grondig, verwijder nadien het kroontje en laat uitlekken in een vergiet. Je hoeft ze niet te drogen. Heb je toch grote aardbeien, snijd ze dan in 2.
  3. Verwarm een scheut neutrale olijfolie in een anti-aanbakpan, voeg de aardbeien toe en bak ze heel kort.
  4. Voeg een scheut duindoornsiroop toe of 1 el honing en laat dit nog even kort mee bakken.
  5. Je zal zien dat je een sausje krijgt.
  6. Let op dat de aardbeien niet te lang bakken want anders krijg je jam…
  7. Neem de pan van het vuur. Schep in een diep bord een bolletje duindoorn-of vanille ijs, lepel er de aardbeien + saus rond en werk af met een paar snippers gebakken rozemarijn.

Tips:

  • Vervang de aardbeien door nectarines of perziken die nog niet te rijp zijn.
  • Vervang de rozemarijn door verse munt. Deze hoef je niet te bakken.
  • Werk eens af met amandelschilfers of gebroken pistachenoten ipv de kruiden.
  • Gebruik een anti-aanbakpan voor dit gerecht.
  • Het fruit moet warm zijn aan de buitenkant en nog koud vanbinnen want anders krijg je jam en dat is hier niet de bedoeling.