Geroosterde rode bietjes

vegetarisch – lactosevrij

 

Velen zijn niet gek van rode bietjes omdat ze naar “aarde” smaken. Dit euvel kan opgelost worden door ze te roosteren in een heerlijk sausje van Tomasu spicy sojasaus en een fruitige azijn. Na het roosteren komen ze heerlijk zoet uit de oven.

Het proberen waard om toch aan de rode bietjes te gaan!

Geroosterde rode biet

Benodigdheden

4 personen

  • 600 gr rauwe rode bieten
  •  2 el Tomasu spicy sojasaus
  • 2 el zoete azijn (vijgen/dadel, appel cider, balsamico)
  • Flinke scheut extra vièrge olijfolie
  • 2 takken verse rozemarijn
  • Zwarte peper en grof zout
  • Paar rode chillivlokken (optioneel)

Allergeeninfo: soja, azijn

Bereiding

totale tijd 35 minuten

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Schrob de bietjes schoon en spoel ze goed. Snij de boven en onderkant er af (zie tip).
  • Snij de biet in blokjes van ongeveer 3×3 cm.
  • Maak een sausje van de sojasaus, azijn, peper, zout, een flinke scheut olijfolie en de versnipperde rozemarijn.
  • Indien gewenst voeg je nog wat rode chillivlokken toe voor een extra spicy smaak.
  • Wentel de rode biet in de saus zodat alle stukjes goed omringd zijn.
  • Leg ze in een ovenschaal en plaats voor ongeveer 45′ in de voorverwarmde oven.
  • Kijk of ze beetgaar zijn. Zo nodig nog even iets langer in de oven.

Tips

  • Dit gerecht kan als side dish geserveerd worden.
  • Voeg een stukje gebakken geitenkaas of haloumi toe. Eventueel combineer je met een gemengde groene sla als je dit als hoofdgerecht wil eten.
  • Kan ook gegeten worden als voorgerecht met croutons van noten/rozijnenbrood.
  • Het loof dat je van de bieten snijdt kun je verwerken net als spinazie: stoven, in de wok of rauw in een salade.
  • Heb je geen Tomasu sojasaus dan neem je je gebruikelijke sojasaus waar je een koffielepel honing aan toevoegt en een paar rode chillivlokken.