Geroosterde tomatensoep

soep – vegetarisch – gluten-en lactosevrij

 

Tomaten in allerlei soorten en kleuren zijn terug volop beschikbaar; bij de groenteboer of uit eigen tuin.

 

Deze soep bereid je grotendeels in de oven. Door het roosteren van de tomaten komen de smaken van de tomaten en de kruiden veel meer tot hun recht. Het is een echte aromabom!

 

Deze lekkernij kan zowel warm als koud geserveerd worden en heeft niet de zurige smaak van een gazpacho.

 

Doordat in deze bereiding de tomaten verwarmd worden en voorzien zijn van een flinke scheut extra vièrge olijfolie wordt het gezonde stofje “lycopeen” dat in tomaten zit, nóg beter opgenomen door het lichaam.

 

Misschien iets voor jou om eens te proberen?

 

Benodigdheden

Voor 4 personen

  • Ongeveer anderhalve kilo tomaten (mogen allerlei soorten door elkaar zijn). Zorg dat ze in een mooie laag op je bakplaat kunnen liggen. Je kunt ook twee bakplaten onder elkaar in de oven schuiven (zie tip).
  • 3 witte uien
  • 2 ongepelde teentjes look
  • paar takken verse rozemarijn
  • Extra vièrge olijfolie
  • Zwarte peper
  • (verse) warme groentebouillon
  • Mogelijke kruiden: paprikapoeder, cayennepeper, chimichurri, chilivlokken, oregano…
  • Een bakplaat

Allergeeninfo: gluten (eventueel in de groentebouillon als je blokjes of poeder gebruikt)

Bereiding

totale tijd 35 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Spoel de tomaten grondig, verwijder het kroontje en snijd ze in grote stukken.
  3. Pel de uien en snijd in grote stukken.
  4. Smeer de bakplaat goed in met olijfolie.
  5. Verspreid de tomaten en de ui over de bakplaat.
  6. Leg de ongepelde teentjes look er tussen.
  7. Leg een paar takken rozemarijn tussen de tomaten en kruid met je lievelingskruiden (zie tip).
  8. Overgiet met een flinke scheut olijfolie en meng alles goed door elkaar.
  9. Schuif de bakplaat in de oven en laat een uur of meer garen. Roer eventueel even om halverwege. Zorg dat de uien niet aanbranden; verminder de temperatuur van de oven in dat geval.
  10. Als alles mooi gaar is giet je de inhoud van de bakplaat in een grote pan.
  11. Voeg er warme groentebouillon aan toe tot de groenten net onder staan en mix tot een gladde soep.
  12. Indien nodig nog wat extra kruiden.
  13. Serveer met verse blaadjes basilicum (zie tips).

Tips: 

  • Zorg voor goed rijpe tomaten.
  • Let op met pittige kruiden. Doordat ze ruime tijd mee geroosterd worden met de tomaten wordt hun smaak zeer goed opgenomen. Beter om achteraf nog wat te kruiden.
  • Je kunt de soep ook nog serveren met een stukje zachte geitenkaas, een dotje zure room, andere verse kruiden zoals peterselie, oregano, bieslook.., nog een extra druppel olijfolie, croutons van zuurdesembrood…
  • Serveer de soep op een zomerse dag ook eens koud: heerlijk!
  • Deze soep kan perfect in de vriezer.
  • Als je geen groentebouillon toevoegt heb je een lekkere tomatensaus.