Is er een leven zonder magnetron?

Een 40-tal jaar geleden deed de magnetron zijn intrede in veel huishoudens. In een maatschappij die steeds sneller ging was dit een welkom geschenk. Naast ons werk werden we ook nog geacht te sporten, hobby’s uit te oefenen, vrienden te ontmoeten, socializen…. en dan moest dat eten maar even snel tussendoor gebeuren. Vlug even iets in de magnetron… en snel door naar de volgende afspraak! Ondertussen blijkt uit verschillende studies dat het veelvuldig gebruik van de magnetron leidt tot voedseldegeneratie met alle gevolgen van dien voor onze gezondheid. Tijd dus om te kijken hoe we de magnetron kunnen vermijden. In dit hele verhaal komt het neer op een beetje organisatie, zeg maar vooruit denken, en een aantal praktische zaken waar je misschien niet 1, 2, 3 aan denkt.

magnetron

Tips voor een leven zonder magnetron

Diepgevroren voeding

  • Maak een weekmenu en hang deze op een goed zichtbare plaats zodat je perfect weet wat je de avond voordien uit de vriezer moet halen en laat dit ontdooien in de koelkast. Twee avonden vooraf kan ook perfect (vaak is het dan pas helemaal ontdooid).
  • Stukje vlees of vis toch vergeten uit de vriezer te halen? Leg het bakje in koud water. Gebruik nooit warm water want dan begint het voedsel reeds te garen aan de buitenkant.

Verwarmen

  • Doe de ontdooide of half ontdooide voeding in een pan en warm op een laag vuur op zodat het voedsel zowel vanbinnen als vanbuiten warm wordt. Als alles perfect ontdooid is kun je de temperatuur verhogen.
  • Zaken die iets sneller aanbranden kun je ook perfect verwarmen au-bain-marie; denk aan sauzen, spaghetti, stoofpotjes…
  • In de heteluchtoven op 70 graden; vaak hebben heteluchtovens tegenwoordig al een verwarmknop zodat de temperatuur automatisch geschikt is voor het opwarmen van voeding.
  • Soep en andere dranken kunnen na het opwarmen in een thermos gegoten worden; deze blijven dan nog een aantal uren warm.
  • Dikke soep maken en vervolgens verdunnen met heet water (ideaal als je soep meeneemt naar kantoor en geen magnetron wil gebruiken) tot de gewenste dikte.
  • Een vloeistof in een fles kan ook verwarmd worden in een flessenverwarmer voor babyflesjes

Een leven zonder magnetron is perfect mogelijk mits wat praktische organisatie. Zorg dat je altijd voldoende groenten in de koelkast hebt voor die momenten dat je vergeten bent iets uit de vriezer te halen. Met groenten tover je in een half uurtje makkelijk iets lekkers op tafel, combineer met volwaardige granen, een eitje… en haal alvast het nodige uit de vriezer voor morgen 😊.