Quiche van rode ui

aperitief – lunch – avondmaal – buffet – vegetarisch – lactosevrij

 

Rode ui behoort tot de familie van de ALLIUM evenals prei, knoflook, sjalot en bieslook. Deze groenten zitten boordevol vitamines en voedingsstoffen die de gezondheid bevorderen.

 

Rode uit is caloriearm, rijk aan vezels, een goede bron van antioxidanten met o.a. quercetine en heeft een anti-baceteriële werking.

 

Wist je dat? De grootste concentratie aan voedingsstoffen in de buitenste ring zit; verwijder dus voorzichtig de niet eetbare schil en zorg dat de buitenste ring intact blijft.

 

De rode ui is milder van smaak dan de gewone ui, kan rauw, gestoofd of gebakken toegevoegd worden aan je dagelijks eetpatroon.

 

In deze quiche combineren we de rode ui met verse tijm en geitenkaas.

 

Rode ui

Benodigdheden

Voor 4 personen

  • 4 rode uien van middelmatige grootte
  • 3 eieren
  • 100 ml sojaroom
  • 100 gr zachte geitenkaas
  •  Paar chilivlokken 
  • 1 el biologische honing
  • 1 el vijgen/dadel azijn of een andere dikke vruchtenazijn of Balsamico
  • Zwarte peper en zout
  • Extra vièrge olijfolie
  • Paar takjes verse tijm
  •  1 rol bladerdeeg 
  • 1 ronde bakvorm van 21cm

Allergeeninfo: gluten, ei, soja, lactose

Bereiding

totale tijd 35 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden (boven en onder)
  2. Verwijder voorzichtig de buitenste niet eetbare schil van de ui en snijd hem in dunne ringen.
  3. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan en stoof de ui een paar minuten op een zacht vuur. 
  4. Voeg een paar chilivlokken toe, zwarte peper, zout en een paar takjes verse tijm. Even laten meestoven.
  5. Voeg de honing en de vijgen/dadel- of Balsamico azijn toe en laat verder stoven tot de ui gaar is. Eventueel voeg je een klein beetje water toe zodat de ui niet aanbakt.
  6. Zorg dat het water volledig verdampt is en laat het ui-mengsel afkoelen.
  7. Meng de eieren met de sojaroom (gewone room kan ook), kruid met zwarte peper.
  8. Leg het bladerdeeg met het bakpapier in de bakvorm, prik er een aantal gaatjes in met een vork en bestrooi met een klein beetje bloem.
  9. Leg de ui op de bodem en overgiet met het eimengsel. 
  10. Verbrokkel de geitenkaas over de taart en duw een beetje onder het eimengsel.
  11. Werk af met nog een paar takjes verse tijm die je ook wat in het mengsel duwt zodat ze niet verbranden.
  12. Bak gedurende een 30’tal minuten in de voorverwarmde oven. 

Tips: 

  • Serveer met een frisse groene gemengde sla die je verrijkt met een vinaigrette of basis van de dadel/vijgen- of Balsamico azijn.
  • Kan als aperitiefhapje geserveerd worden.