Tapenade van groene olijven

 vegetarisch – gluten -en lactosevrij – eenvoudig

 

Deze tapenade van groene olijven is in een handomdraai gemaakt. Lekker bij het aperitief of als spread op een broodje.

Tapenade van groene olijven

Benodigdheden

voor 250 gr tapenade

  • 200 gr groene olijven zonder look of kruiden – ontpit
  • 2 klein teentjes verse knoflook
  • 6 gedroogde tomaatjes
  • 4 el zonnebloempitten
  • Zwarte peper
  • Indien nodig nog wat extra vièrge olijfolie

Allergeeninfo: zonnebloempitten

Bereiding

totale tijd 35 minuten

  1. Doe alles in de blender en pulseer. Hoe langer je pulseert hoe meer het een pasta wordt. Als je niet te lang mixt dan herken je nog stukjes olijf en zonnebloempitten.
  2. Wil je echt een smeerbare pasta dan pulseer je langer of je voegt nog wat olijfolie toe.
  3. Voeg zeker geen zout toe want olijven bevatten al veel zout.
  4. Serveer op een stukje geroosterd zuurdesembrood of op een schijfje groenten zoals bv geroosterde wortel. Je kunt ook een klein tomaatje vullen met de tapenade of in een blaadje witloof leggen.

Tips: 

  • Je kunt nog wat pittige kruiden toevoegen zoals cayennepeper of paprikapoeder.
  • Vervang de zonnebloempitten eens door pompoenpitten of cashewnoten.
  • Kan ook van zwarte olijven gemaakt worden. Neem biologische zwarte olijven.
  • Vervang de olijven eens door gedroogde tomaten en je hebt een lekkere tomatentapenade. Eventueel voeg je een paar groene olijven toe.
  • Bewaart een aantal dagen in een afgesloten potje in de koelkast.
  • Restjes kunnen ook toegevoegd worden aan een spaghettisaus.
  • Lekker op een tapasplankje met allerlei andere lekkernijen.