Vismousse met rode biet
vegetarisch – eenvoudig – glutenvrij
Dit hapje zorgt iedere keer voor verrassende blikken van je gasten. Kan ook als voorgerecht geserveerd worden.
Benodigdheden
voor 12 hapjes
- 250 gr gerookte makreel of gerookte forel
- 4 el citroensap
- 4 el amandelpoeder (afgestreken el!)
- 2 eiwitten
- Versnipperde bieslook
- 100 ml slagroom of nog iets minder
- Zwarte peper en zout
- Tabasco of een ander pittig kruid zoals cayennepeper…(optioneel)
- Paar voorgekookte rode bietjes (zie tips voor andere opties
Allergeeninfo: lactose, vis, ei
Bereiding
totale tijd 35 minuten
- Doe de vis in een blender en mix.
- Voeg amandelpoeder, citroensap (niet alles in 1x), peper en zout toe en mix.
- Voeg de fijn versnipperde bieslook toe.
- Klop de slagroom op.
- Klop de eiwitten met een beetje zout stijf.
- Meng met een spatel de slagroom onder de vis (doe dit in delen want misschien heb je niet alles nodig).
- Als laatste de eiwitten ook in delen toevoegen.
- Kruiden met nog wat tabasco of een ander pittig kruid indien nodig.
- Terug in de koelkast plaatsen.
- Snij de gekookte bietjes met een mandoline in dunne schijfjes. Leg een schijfje op een schaaltje en leg een “quenelle” van de vismousse op de rode bietjes – afwerken met wat bieslook. Je kunt de mousse ook in een spuitzak doen.
- Je kunt ook kleine fijne blokjes snijden van de rode bieten; in een glaasje doen en daarop wat vismousse.
Tips:
- Ipv rode bietjes kun je ook met rauwe koolrabi werken in schijfjes of in blokjes. Eventueel meng je wat vinaigrette door de koolrabiblokjes.
- Blokjes geschilde komkommer kunnen een alternatief zijn.
- Restjes vismousse passen ook perfect bij een slaatje of een geroosterde boterham/stokbrood.
- Serveer de vismousse eens in een blaadje witloof.
- De mousse kan een paar uur vooraf bereid worden.
Getagd aperitief, aperitiefhapje, forel, makreel, rode bietjes, vis