Vismousse met rode biet

 vegetarisch – eenvoudig – glutenvrij

 

Dit hapje zorgt iedere keer voor verrassende blikken van je gasten. Kan ook als voorgerecht geserveerd worden.

Vismousse met rode biet

Benodigdheden

voor 12 hapjes

  • 250 gr gerookte makreel of gerookte forel
  • 4 el citroensap
  • 4 el amandelpoeder (afgestreken el!)
  • 2 eiwitten
  • Versnipperde bieslook
  • 100 ml slagroom of nog iets minder
  • Zwarte peper en zout
  • Tabasco of een ander pittig kruid zoals cayennepeper…(optioneel)
  • Paar voorgekookte rode bietjes (zie tips voor andere opties

Allergeeninfo: lactose, vis, ei

Bereiding

totale tijd 35 minuten

  1. Doe de vis in een blender en mix.
  2. Voeg amandelpoeder, citroensap (niet alles in 1x), peper en zout toe en mix.
  3. Voeg de fijn versnipperde bieslook toe.
  4. Klop de slagroom op.
  5. Klop de eiwitten met een beetje zout stijf.
  6. Meng met een spatel de slagroom onder de vis (doe dit in delen want misschien heb je niet alles nodig).
  7. Als laatste de eiwitten ook in delen toevoegen.
  8. Kruiden met nog wat tabasco of een ander pittig kruid indien nodig.
  9. Terug in de koelkast plaatsen.
  10. Snij de gekookte bietjes met een mandoline in dunne schijfjes. Leg een schijfje op een schaaltje en leg een “quenelle” van de vismousse op de rode bietjes – afwerken met wat bieslook. Je kunt de mousse ook in een spuitzak doen.
  11. Je kunt ook kleine fijne blokjes snijden van de rode bieten; in een glaasje doen en daarop wat vismousse.

Tips: 

  • Ipv rode bietjes kun je ook met rauwe koolrabi werken in schijfjes of in blokjes. Eventueel meng je wat vinaigrette door de koolrabiblokjes.
  • Blokjes geschilde komkommer kunnen een alternatief zijn.
  • Restjes vismousse passen ook perfect bij een slaatje of een geroosterde boterham/stokbrood.
  • Serveer de vismousse eens in een blaadje witloof.
  • De mousse kan een paar uur vooraf bereid worden.