Cannellinidip

vegetarisch – gluten- en lactosevrij – eenvoudig

 

Een lekkere smeuïge dip voor bij het aperitief of een gezonde spread voor op de boterham of cracker. Deze dip van cannellinibonen is zo gemaakt en pas je aan volgens je eigen smaak en voorkeur van kruiden. Vol van eiwitten en een prima vleesvervanger.

Benodigdheden

Voor 200 gr dip

  • 200 gr gekookte cannellinibonen uit een glazen pot of zelf gekookt
  • 1 teentje verse knoflook
  • Wat verse kruiden zoals bv peterselie of bieslook
  • Flinke scheut extra vièrge olijfolie
  • Sap van een 1/2 citroen
  • Zwarte peper
  • Andere kruiden naar keus zoals bv paprika, cayenne…

Allergeeninfo: –

Bereiding

totale tijd 35 minuten

  1. Cannellinibonen uit een glazen pot: goed spoelen in een vergiet tot het water zuiver is.
  2. Je kunt ook zelf bonen koken nadat je ze een nachtje geweekt hebt.
  3. Bonen in de blender doen samen met een flinke scheut olijfolie, teentje look en wat verse kruiden + zwarte peper en een beetje citroensap. Voeg niet al het citroensap in één keer toe!
  4. Mixen tot je een smeuïge dip krijgt. Indien nodig voeg je nog wat olijfolie toe.
  5. Proeven en kruiden volgens eigen smaak en eventueel nog wat citroensap toevoegen maar dat is heel persoonlijk.

Tips: 

  • Gebruik liever geen bonen uit blik. Glas of zelf gekookt heeft de voorkeur.
  • Cannellinibonen hebben een fijnere smaak dan gewone witte bonen. Echt het proberen waard!
  • Bewaard een paar dagen in de koelkast in een afgesloten potje.
  • Als je bieslook gebruikt, neem dan geen of iets minder knoflook.
  • Maak eens een pittige variant met wat harissa of tabasco.
  • Een Marokkaanse variant met ras el hanout.
  • Lekker op een geroosterd zuurdesem broodje of als dip met rauwe groenten.
  • Heb je nog bonen over gebruik ze dan in de soep. Lekker in een Italiaanse minestrone; voeg de bonen op het einde van de bereiding toe.