Cavolo nero

glutenvrij – vegetarisch – eenvoudig – bijgerecht 

 

Cavolo nero is de Italiaanse naam voor zwarte kool of ook wel palmkool. De kool lijkt op boerenkool maar de bladeren (in de vorm van een palmblad) zijn veel harder. Cavolo nero is heerlijk in een minestrone soep of gebakken zoals in dit recept met kerstomaatjes.

cavolo nero

Benodigdheden

Voor 2 personen

  • 1 pak cavolo nero
  • 400 gr kerstomaatjes
  • 2 witte uien of 4 sjalotten
  • 1 of 2 teentjes verse knoflook
  • Flinke snuif paprikapoeder
  • Scheutje witte wijnazijn of appelazijn
  • Beetje geraspte Parmezaanse kaas
  • Zwarte peper
  • Extra vièrge olijfolie

Allergeeninfo: lactose (de kaas kan weggelaten worden of vervangen door vegan geraspte kaas)

Bereiding

totale tijd 35 minuten

  1. Verwijder de bladeren van de nerven en spoel de bladeren grondig. Zie tip!
  2. Snij ze in dunne reepjes.
  3. Stoof de fijn versnipperde uien of sjalotten in wat olijfolie.
  4. Voeg de look toe die je in dunne schijfjes snijdt.
  5. Voeg nu de cavolo nero toe, paprikapoeder en een scheutje witte wijnazijn.
  6. Beetje stoven tot de kool begint te slinken.
  7. Voeg nu de gespoelde kerstomaatjes toe, even stoven en plaats een deksel op de pan.
  8. Laat garen tot de tomaatjes open gaan en de kool zacht is.
  9. Proef of er nog moet gekruid worden en serveer met wat geraspte Parmezaanse kaas.

Tips: 

  • Neem de nerf onderaan tussen duim en wijsvinger en rits naar boven toe het blad aan beide zijden er af.
  • Dit gerecht kan je als side dish eten bij een stukje vlees of vis.
  • Combineer het met een portie gebakken paddenstoelen.
  • Kan ook gemengd worden met gekookte (volkoren) pasta of boekweitpasta.
  • De fijn versnipperde bladen kan je ook toevoegen aan een stevige minestrone soep.