Pruimenjam met gember en rozemarijn

vegetarisch – gluten-en lactosevrij – ontbijt

 

Wat is er heerlijker dan een potje zelfgemaakte jam?

 

Kies altijd rijpe seizoenvruchten en ga eens voor leuke en misschien niet alledaagse combinaties.

 

Zelf maak ik altijd maar 2 of 3 potjes tegelijkertijd, ook omdat ik het suikergehalte beperk waardoor de jam minder lang houdbaar is. Maar op deze manier kan je telkens met een ander seizoenfruit aan de slag en hoef je niet het hele jaar door dezelfde jam te eten.

 

jam

Benodigdheden

Voor 2 tot 3 potjes

  • 1 kg rode pruimen gespoeld en ontpit.
  • 2 el citroensap
  • 1/2 el zeste van een biologische citroen
  • Beetje geraspte gember (0.5cm)
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 2 el kokosbloesemsuiker of 2 el ahornsiroop
  • 1 zakje van 4gr agaragar
  • paar jampotten

Allergeeninfo:

Bereiding

totale tijd 35 minuten

  1. Spoel de vruchten grondig en ontpit ze.
  2. Kook de jampotten en deksels 10′ in kokend water en zet op een propere keukendoek.
  3. Rits de blaadjes van het takje rozemarijn en snipper ze fijn. Rasp de gember fijn alsook een stukje schil van de citroen.
  4. Doe de vruchten in een pan, voeg het citroensap, zeste, rozemarijn, gember en kokosbloesemsuiker of ahornsiroop toe, roer goed om en plaats op een middelmatig vuur.
  5. Laat het sudderen tot de vruchten gaar zijn. Maak ze wat platter met een pureestamper of mix indien je helemaal geen stukjes wenst.
  6. Zorg dat het geheel terug borrelt en voeg nu de agaragar toe en laat nog 4′ koken. Niet langer!
  7. Doe de jam in de potten, sluit af met het deksel en zet de potten 10’op hun kop.
  8. Daarna plaats je de potten in de koelkast.

Tips: 

  • Zorg dat je rijpe vruchten hebt.
  • Citroenzeste kan ook eens vervangen worden door zeste van een biologische sinaasappel.
  • Gember smaakt sterk door, voeg eventueel eerst iets minder toe, proef en pas aan.
  • Geen fan van gember dan slaagt dit recept ook perfect zonder.
  • Het citroensap zorgt er voor dat je jam zijn frisse kleur behoudt.
  • Heerlijk op een volkoren of zuurdesem boterham.
  • Ook lekker bij gebakken appeltjes/peer als ontbijt afgewerkt met een mix van noten of zelfgemaakte granola.
  • Kan ook door de yoghurt of in een smoothie.
  • Doordat je bijna geen suiker gebruikt bewaart de jam slechts een paar weken in de koelkast. Je kunt ook de hoeveelheden perfect halveren.