Studentenmacaroni

pasta – vegetarisch – lactosevrij

 

Binnenkort is het weer zover. Onze studenten gaan terug op kamers of zoals men in Vlaanderen zegt “op kot”.

 

Snelle hapjes, fastfood, pasta, tosti … het zijn vaak de geliefkoosde gerechten tijdens een studentenleven.

 

Dit recept is een compromis tussen pasta en een gezonde toets door er veel groenten aan toe te voegen en de kaas te vervangen door zijden tofu of een ander alternatief.

 

Dit gerecht kan prima vooraf bereid en ingevroren worden om mee te geven met zoon- of dochterlief.

Benodigdheden

Voor 1 persoon

  • 2 stelen prei
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 1 teentje verse knoflook
  • 300 gr zijden tofu (zie tips voor alternatieven)
  • 150 gr pasta (zie tips)
  • Extra vièrge olijfolie
  • Zwarte peper en andere favoriete kruiden

Allergeeninfo: gluten (je kunt ook glutenvrije of groentepasta gebruiken)

Bereiding

totale tijd 35 minuten

  1. Snij de prei in fijne stukjes en spoel grondig. Gebruik je het groenste deel van de prei niet, bewaar dit dan voor de soep.
  2. Maak de champignons schoon, snijd ze in schijfjes en bak ze in wat olijfolie of boter. Kruid met flink wat zwarte peper.
  3. Stoof de prei op een zacht vuur in een flinke scheut olijfolie en voeg de look toe. Kruid met peper of andere favoriete kruiden.
  4. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Giet de pasta af, bewaar een beetje van het kookvocht en doe de groenten bij de pasta.
  6. Meng alles goed, voeg beetje kookvocht toe (zorgt voor binding) en als laatste de zijden tofu of de alternatieven.
  7. Proef er nog moet gekruid worden.

Tips: 

  • Zijden tofu kan vervangen worden door sojaroom of een andere plantaardige room. Deze voeg je dan bij de warme pasta en warm je nog even mee op een zacht vuur.
  • Probeer ook eens volkorenpasta, speltpasta, pasta van groenten of sobapasta (boekweit).
  • Uiteraard kan dit gerecht ook met andere groenten bereid worden: broccoli, paprika of zoete puntpaprika, venkel, courgette…