Tomatenjam

vegetarisch – gluten-en lactosevrij

 

In deze tijd van het jaar zijn er tomaten in overvloed; zeker als je er uit eigen tuin hebt of van een lieve buurman.

 

Je kunt ze invriezen voor saus en soep. Maar al eens gedacht aan een lekkere jam van tomaten? Heerlijk op een stuk geroosterd zuurdesembrood of bij geroosterde geitenkaas uit de oven.

 

Deze versie bevat naast de kruiden enkel wat honing als zoetmiddel. Er werd agar agar gebruikt om in te dikken.

Tomatenjam

Benodigdheden

Voor een 3 tal potjes

  • Ongeveer 1 kg tomaten. Kies de niet al te grote exemplaren, mijn voorkeur gaat naar de allerkleinste
  • 1 rode chilipeper
  • 2 sjalotten
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 tak verse versnipperde rozemarijn of een halve el gedroogde of andere kruiden die jij lekker vindt (zie tip)
  • 3 kl honing
  • 1 scheutje balsamico azijn
  • 4 gr agar agar
  • Scheut extra vièrge olijfolie
  • Zwarte peper, zout

Allergeeninfo:

Bereiding

totale tijd 35 minuten

  1. Spoel de tomaten zeer grondig en verwijder de steeltjes en het harde stukje.
  2. Stoof in een flinke scheut olijfolie de fijn versnipperde sjalotten alsook de geraspte look. Laat zacht stoven tot de sjalotten zoet worden.
  3. Voeg de versnipperde chilipeper toe en de rozemarijn of andere kruiden, stoof even mee en blus met een scheutje balsamico azijn en laat even verdampen.
  4. Voeg als laatste de tomaten toe die je in stukken gesneden hebt.
  5. Stoof nog 2′ en laat nu met een deksel op de pan het geheel zachtjes garen.
  6. Laat nog even sudderen zonder deksel mocht er nog veel vocht in de pan zitten. Je moet een dikke saus hebben.
  7. Indien je dit wenst kun je het mengsel nu mixen of pulserend mixen of met een aardappelstamper de grotere stukken fijn pletten.
  8. Voeg nu de honing toe, doe dit per koffielepel en proef of het nodig is om extra toe te voegen.
  9. Proef of er nog kruiden moeten toegevoegd worden.
  10. Laat het geheel pruttelen en voeg nu de agar agar toe en laat nog 4 minuten borrelen.
  11. Zet van het vuur en vul de jampotten die je samen met de deksels een paar minuten in kokend water gelegd heb.
  12. Draai het deksel op de potjes en keer om.
  13. Na een 10 tal minuten keer je de potten om en zet je ze op een koele plaats (zie tip).

Tips: 

  • Je maakt deze jam zo pittig en kruidig als je zelf wil. Denk ook aan paprikapoeder, cayennepeper, chimichurri, tijm, oregano….
  • Aangezien er geen suiker in verwerkt is blijft de jam een 3 tot 4 tal weken goed in de koelkast.
  • Als je tomaten invriest kan je op ieder moment van het jaar een paar potjes maken.
  • Heerlijk op geroosterd zuurdesembrood ingesmeerd met olijfolie en look.
  • Serveer het bij een stukje gebakken kip, vis, scampi’s, kaasplankje, gebakken aardappeltjes…
  • Je kunt de jam uiteraard ook maken met suiker ipv agar agar, hij bewaart dan langer.