Venkel met rauwe ham

gluten – en lactosevrij – eenvoudig

 

Even geen feestgerecht maar eerder een gerecht om voor of na de feestdagen te eten. Licht verteerbaar en boordevol groenten om je spijsvertering weer even tot rust te laten komen. Het kan met of zonder verse tomatensaus geserveerd worden.

Benodigdheden

Voor 2 personen

  • 2 grote venkels
  • 8 plakken rauwe ham dun gesneden
  • Extra vièrge olijfolie
  • Gedroogde of verse rozemarijn
  • Zwarte peper
  • Verse tomatensaus (optioneel)

Allergeeninfo: –

Bereiding

totale tijd 35 minuten

  1. Snij een stukje van de bovenste topjes van de venkel weg alsook een stukje van de onderkant maar je hoeft de harde kern niet te verwijderen.
  2. Snijd de venkel verticaal in 2 en vervolgens nog eens verticaal in 2 zodat je 4 stukken hebt.
  3. Leg deze stukken met de snijkant naar beneden in een stoompan en stoom de venkel tot hij beetgaar is.
  4. Laat even afkoelen.
  5. Leg nu een kwart venkel op een plak ham en rol op. Zorg dat het bovenste stukje van de venkel er nog bovenuit steekt.
  6. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een anti-aanbakpan en leg de ingepakte venkel in de pan. Bestrooi flink met gedroogde rozemarijn en zwarte peper. Geen zout want de ham is al zout genoeg. Bak de rolletjes tot ze wat kleuren en warm zijn.
  7. Optioneel kun je afwerken met een verse tomatensaus en al dan niet nog even in de oven steken.

Tips: 

  • Je kunt de rolletjes venkel an sich eten maar het kan ook gecombineerd worden met verse aardappelpuree.
  • Maak het met of zonder verse tomatensaus.
  • Wil je extra groenten eten, serveer de rolletjes dan met een groene gemengde sla vergezeld van een lekkere vinaigrette.