Zacht gegaarde venkel in sap van sinaasappel

gluten – en lactosevrij – vegetarisch

 

Deze bereiding van venkel vraagt een beetje geduld, maar het is dan ook de moeite waard. De anijssmaak van de venkel wordt verzacht door het sap van de verse sinaasappel. Heerlijk als bijgerecht bij gevogelte en vis of met een stuk gebakken feta.

Benodigdheden

Voor 2 personen

  • 2 grote venkels
  • 1 grote sinaasappel of iets meer volgens eigen smaak
  • 2 teentjes verse knoflook
  • 1/2 kl chimichurrikruiden
  • Paar chilivlokken
  • Zwarte peper
  • 5 el extra vièrge olijfolie

Allergeeninfo: –

Bereiding

totale tijd 35 minuten

  1. Spoel de venkel, verwijder een beetje van het bovenste groen en een klein schijfje van de onderkant (de harde kern niet verwijderen) en snijd hem in 4 kwarten. Doordat je de harde kern niet verwijdert blijven de kwarten mooi volledig en deze garen straks gewoon mee.
  2. Stoom de kwarten gedurende een 10-tal minuten tot ze beetje gaar zijn.
  3. Ondertussen verwarm je in een (gietijzeren) pan een 5 tal el extra vièrge olijfolie op een heel zacht vuur.
  4. Meng de chilivlokken en de chimichurrikruiden door de olie en laat zachtjes warmen zodat de kruiden garen en smaak afgeven aan de olie. De kruiden mogen niet bakken!
  5. Voeg de knoflook toe die je in flinterdunne schijfjes gesneden hebt en laat de olie ook de smaak opnemen.
  6. Leg de gestoomde venkel in de gekruide olie en voeg het sap van de sinaasappel toe + wat zwarte peper.
  7. Laat nu verder garen met het deksel op de pan gedurende 45′ of iets langer. Niet in de pan roeren want anders worden je kwarten beschadigd.

Tips: 

  • Lekker als bijgerecht bij gevogelte en vis.
  • Kan ook als hoofdgerecht gegeten worden met een stuk gebakken fetakaas of haloumi.
  • Door de venkel zacht te laten garen in de olie wordt hij eigenlijk gekonfijt.
  • De resterende kruidige olie kun je een paar dagen bewaren en gebruiken in een vinaigrette.
  • Gebruik in dit gerecht zeker extra vièrge olie.
  • Wil je het zoeter; voeg dan iets meer sinaassap toe.