Aardpeer-pastinaaksoep

gluten – en (lactose)vrij – (vegetarisch)

 

Aardpeer, ook wel Jerusalem artisjok genoemd, is een niet alledaagse groente maar zeker de moeite waard om ermee aan de slag te gaan. In deze soep combineren we de aardpeer met pastinaak; die we heerlijk laten garen in de oven met ahornsiroop en citroen. Misschien geen alledaagse combinatie maar wel verrassend van smaak voor je gasten.

 

Benodigdheden

Voor 4 personen

  • 250 gr aardperen
  • 250 gr pastinaak
  • 1 grote witte ui
  • 3 tenen verse knoflook
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 el ahornsiroop
  • Sap van 1/2 citroen
  • Snuif gedroogde tijm en rozemarijn
  • Extra vièrge olijfolie
  • Zwarte peper en zout
  • 3 plakken rauwe ham dun gesneden

Allergeeninfo: gluten (mogelijks in bouillonblokjes als je deze gebruikt),

Bereiding

totale tijd 35 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de aardperen en de pastinaak met een dunschiller en snijd in blokjes.
  3.  Leg een bakpapier op een bakplaat, verdeel hierover de groenten en overgiet met het sap van de 1/2 citroen en de ahornsiroop, zwarte peper en zout, alsook de rozemarijn en tijm. Hussel goed door elkaar.
  4. Plaats in de oven voor ongeveer 20′. Let op voor aanbranden!
  5. Pel en snipper de ui en look fijn en stoof in een scheutje olijfolie.
  6. Voeg de groenten uit de oven bij de gestoofde ui (de groenten moeten nog niet helemaal gaar zijn), stoof even mee en voeg de kippenbouillon toe. Laat verder garen tot alles zacht is.
  7. Ondertussen leg je een aantal plakken ham op bakpapier in de oven en bak je deze gedurende een 6 à 8 tal minuten. Blijf in de buurt van de oven!
  8. Als de ham gebakken is leg je deze op keukenpapier om af te koelen.
  9. Mix de soep, kruid eventueel nog met wat zwarte peper. Voeg nog bouillon toe indien de soep te dik is.
  10. Doe de soep in een diep bord of kommetje en werk af met een stukje gedroogde ham.

Tips: 

  • Ipv bouillon neem je eens 3/4 bouillon en 1/4 ongezoete amandelmelk.
  • Serveer met een lepeltje zure room.
  • Serveer met fijngesneden kastanjechampignons die je kort in de olijfolie gebakken hebt met flink wat zwarte peper.
  • Als het snel moet gaan kun je de groenten ook direct stoven in de pan, overgieten met bouillon en verder afwerken volgens het recept.
  • Kan ook als aperitiefhapje geserveerd worden in een klein kopje.